Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kapsamında il genelinde görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı, HBB Yerleşkesi Gastronomievinde gerçekleştirildi ve Başkan Öntürk, basın mensuplarına kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi konusundaki önemli rol ve sorumlulukları için teşekkürlerini ileterek başladı.

Hatay Büyükşehir Belediyesinin özellikle mali ve idari durumu üzerinde duran Başkan Öntürk, devraldıkları belediyenin ciddi mali zorluklarla karşı karşıya kaldığını, bu durumu düzeltmek için yoğun çaba harcadıklarını vurguladı.

“İFLAS ETMİŞ BİR BELEDİYE DEVRALDIK!”

HBB Başkanı Öntürk, Ramazan göreve başladıklarında hem mali hem idari anlamda iflas etmiş, itfaiye aracına bile mazot alamayacak duruma gelmiş, alacaklıların paralarını ödeyemeyen, mali yönden itibarı kalmamış bir büyükşehir devraldıklarını söyledi.

Başkan Öntürk HBB’yi 8 milyar liralık büyük bir borç yüküyle devraldıklarını ve bu nedenle ilk olarak Büyükşehir Belediyesinin bu mali yükten kurtarmak için gece gündüz demeden çalışmalara başladıklarını kaydetti.  

Belediyenin borçlarının önemli bir kısmını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle 3 ayda 4,2 milyar lirasını ödeyerek mali yapıyı düzenlediklerini vurgulayan Başkan Öntürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete de desteklerinden dolayı teşekkür etti.

“HAZMEDİLEMEYEN BİR BAŞKAN MUAMELESİ GÖRDÜM”

Göreve geldiğinde bir türlü hazmedilmeyen bir belediye başkanı muamelesi gördüğünü ifade eden Öntürk “Yirmi senedir siyaset yapıyorum. Ben seçimden önce dedim ki: “Ben hiç kimsenin ekmeğiyle oynamayacağım. Tek derdim el birliğiyle bu şehri ayağa kaldırmak. Adaletten şaşmam. Ayrımcılık yapmam” Mehmet Öntürk'ün sözü sözdür” dedi.

Bir su patlağını, bir kanalizasyon patlağını 4 defa söylemesine rağmen, yapılmadığına değinen Öntürk “Elimizdeki idari yapının içerisinden herkesi kastetmiyorum. O günkü görevde olanlar; genel sekreter yardımcıları ve daire başkanları anlamında söylüyorum. İdari yapılanma sürecinde gayretli olan arkadaşların, müdürlerimizin, memurlarımızın içerisinden bazı arkadaşları daire başkanı olarak atadık. Onlar da var gücüyle çalışıyor. Entegre olmuş durumdayız. Bizim tek derdimiz var: Bu şehrin ayağa kaldırmak. Başka bir derdimiz yok. Bunun için mücadele ettik, ediyoruz. Bunu yaparken adaletten şaşmadık, şaşmayacağız. Şeffaf olacağız” diye konuştu.

Öntürk, tüm bu mali ve idari yapılanma süreciyle uğraşırken bir yandan da hızlı bir şekilde sahaya indiklerini, sosyal tesisler anlamında kreşinden plajına varıncaya kadar çok ciddi yatırımları hayata geçirdiklerini ifade etti.

 “100 MİLYONLUK LOGO” YALANI

Büyükşehir’in logo değişikliği ile HBB’ye ekstra mali yük bineceği eleştirisinden de bahseden Öntürk “Logomuzu değiştirdik, bunun belediyemize bir maliyeti yok. Yüz milyona logo değiştiriyorlar tarzı söylemler var. Biz yeni yapacağımız bir çalışmada yeni logoyu bastırıyoruz. Onun haricinde eski logoların olduğu çalışmalar zaman içerisinde bitecek. Yeni aldığımız kâğıt, dosya varsa, yeni aldığımız herhangi bir logolu bir şey varsa değiştiriyoruz. Profesyonel ekipler tarafından tasarlanan logo Büyükşehir’in sosyal medya hesaplarında vatandaşların oylamasıyla seçildi ve seçilen logo Mecliste kabul edildi” şeklinde konuştu.

 “110 İŞ MAKİNESİ ATIL HALDEYDİ”

Göreve geldiklerinde Makine İkmal Müdürlüğünde 110 aracın atıl halde, kaderine terk edildiği ve kullanılamaz halde bırakıldığını da belirten Öntürk “Seçimlerden bir ay önce 1,9 milyarlık iş yapılmış. Öyle gözüküyor hesaplarda. Bu harcamalar içerisinde bir firma makina ikmale sürekli malzeme göndermiş. Peki, bu kadar araç neden enkaz halinde? Bu malzemeler nerede kullanıldı belli değil” dedi.  

1000 KİLOMETRE YOL YAPIYORUZ

1000 km asfalt çalışmasına başladıklarını ve bu çalışmanın 600 km’sinin eski ihalelerle ve uygun fiyata yapıldığını belirten Öntürk, kalan 400 km’lik kısmın ise Büyükşehir’in kendi imkanları ve personelleriyle yapılacağını aktardı.

“BİR ÇADIR İÇİN 620 BİN DOLAR KİRA ÖDENMİŞ”

Mehmet Öntürk, EXPO alanında kurulan bir çadıra kiralama bedeli olarak 620 bin dolar ödendiğini tespit ettiklerini, bu fiyata aynı özelliklerde 10 çadırın satın alınabileceğini aktararak Hatay’a neden hizmet edilmedi sorusuna cevap olması için bunları açıkladığını ifade etti.

“HER TÜRLÜ FİKRE AÇIĞIZ”

Başkan Öntürk bir gazetecinin İskenderun Otogarı’nın nereye yapılacağı konusunda sorduğu soru üzerine, şehrin içerisinde otogar olmayacağı fikrine katıldığını belirterek şunları söyledi: “Bir vatandaşın arsasını istimlak ederek otogar yapılmasını doğru bulmuyorum. İskenderun'da 5- 10 milyon dolara bir yer istimlak edemem. Ben hazine arazisine yada kendi mülkümüze otogar yapabilirim. Stratejik bir noktaya otogar yapabilirim. Bahsedilen yer otogar olmaya müsait değil. Biz tam tersine İskenderun içini boşaltmaya çalışıyoruz. Antakya’nın içini boşaltmaya çalışıyoruz. Buradaki otogarı da taşımak için çalışma yapıyoruz. Ne gerek var büyük araçların şehir içinde olmasına. Hem istimlak edeceğim para vereceğim hem de şehir içi trafiğini arttıracağım. Böyle bir mantık yok. Bu sebeple biz daha önceki belediyenin yaptığı planlama doğrultusunda, mezarlığın ön kısmında otoyolun kenarında bulunan arsa Büyükşehir Belediyesine ait bir arsaya para vermiyoruz uygun mu? Bizim için uygun.”

Öntürk, mevcut yer dışında 180 dönümlük başka bir hazine arazisi için de talep de bulunarak alternatif fikirler üzerinde de çalıştıklarının da altını çizerek, kendilerinin her türlü fikre açık olduklarını ancak, kendi arazileri ve hazine arazileri varken, vatandaşın arazisine 5-10 milyon dolar paralar ödeyerek otogar yapma fikrine de olumlu bakmadıklarını sözlerine ekledi.