Yüzyılın felaketinin yarattığı yakım ve kayıpların toplumda büyük travmalara neden olduğu Hatay’ın İskenderun içesinde sanatçı Erdoğan Akın, halkı depremin sosyolojik baskısından uzaklaştırmak için önce yaşamını sürdürdüğü konteyner kentte konteynerlere resimler çizdi, sonrasında da kentin birçok noktasını manzara resimleriyle renklendirdi.

Sanatçı Akın çizimleriyle İskenderun’un en işlek ve merkezi noktası havuzlu çarşı girişini, belediyenin de katkısıyla yeni bir yaşam ve buluşma, nefes alma noktası haline getirdi.  

 Doğum günü dolayısıyla kentin işlek noktasına çizdiği eserinin önünde arkadaşlarının pasta kesmek için davet ettiğini belirten sanatçı Erdoğan Akın, “Gördüğünüz gibi bugün üzgünüm. Bugün 30 Temmuz, doğum günüm ve 61 yaşına girdim. Bugün hakikaten yüreğimden vuruldum. Böyle güzel bir emek var. 50 tane belediye personeli ile birlikte 1 ay boyunca biz buraya emek verdik” dedi.

Deprem sonrası yaptığı çalışmalarla amacının İskenderun’da depremzede kardeşlerinin rehabilitesini sağlamak ve içlerini açmak olduğunu aktaran sanatçı Erdoğan Akın “Zaten herkesin yeteri kadar derdi vardı. Burası güzel bir nokta vuruşu olmuştu. Bakın tertemiz, nezih, insanlarımız oturuyor ve fotoğraf çekiliyorlardı. Yani üzgünlüğüm şudur; Biz 1 değil binlerce resim yine yaparız. Ama 3 ay daha geçmeden, bu kentsel dönüşüm olayı varsa neden daha önce söylenilmedi? İlk önce bize birkaç yıl sonra olacağını söylediler. Şimdi durum böyle. Ben halkım adına üzülüyorum. Ben ressamım. Ben zaten İskenderun’un her köşesine resimlerimi çizeceğim. Fakat şurası güzel bir yer olmuştu. Hakikaten bugün sanatta yüreğimin vurulduğu gün diyebilirim” diye konuştu.

         Binadan karot testi numunesi alınma şekline de tepki gösteren sanatçı Erdoğan Akın “Benim anlamadığım şudur, bu binanın karot tahlili yapılacaksa, neden iç taraftan yapılmaz da dış taraftan yapılır? Öncelikle Erdoğan ismi kısmına vurmuşlar. Olmaz, bu bir saygısızlıktır. Yani biz kimsenin yerini gasp etmiş değiliz. Bu içeriden de alınabilirdi. Yıkılacağı zaman da zaten yıkarlardı ve olay biterdi. Halkım, kardeşlerim az önce geçiyordu. ‘Buraya ne oldu ?’ gibi sorular sordular. Sanki bu provakatif bir eylem olmuş hissiyatı doğuyormuş gibi oluyor. Bu şekilde olmaz. Yıkacakları zaman burayı yıkabilirlerdi. Gerçekten üzgünüm” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar ve esnaf da bu olaya tepki göstererek şunları söyledi: “Milletin oturup burada kafa dinliyor ve insanın günü güzel geçiyordu. Kafelere gitmediği zamanlarda buraya gelip oturuyordu. Abimizin eline koluna sağlık, çok güzel yapmış. Ama burayı bu kadar çabuk yıkmaları saçmalık bence saçmalık. Ben burada esnafım. Tabi ki de ben yapıldığı ilk günden beri, burada abimize gerekli yardımda bulundum. Su, çay ikramı yaptık. Yaptıkları emekten dolayı her zaman saygımız vardı. Gençler gelip oturuyor, fotoğraf çekiliyorlardı. Ben de sabah gelip gördüğümde ne olduğunu anlamamıştım. Üzgünüz.’’