Dünya genelinde depresyonun artarak toplumsal büyük bir sorun olmayı sürdürdüğüne işaret eden Psikolog Uğur Seküçoğlu “Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, Türkiye depresyon istatistikleri normal. Normal bir sayı çünkü insanlar yaşam boyu %15'i depresyon geçirmeye biraz yatkın olabiliyor. Bu yatkınlık genetik sebeplerden de olabiliyor. Yaşam olaylarından da etkilenebiliyor ama dünyanın yüzde 15'i depresyon geçirdi ya da geçirme riski barındırıyor” dedi.
DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Depresyonun bu kadar yaygın olduğu dönemlerde depresyonda olduğunun farkında olmayan bireylerin, depresyon belirtileri olarak hiçbir şeyden keyif alamama gibi sorunların ortaya çıkarttığını aktaran Psikolog Seküçoğlu “Depresyonda olduğumuzu anlamamızın birinci yolu zevk almama, birey keyif aldığı şeyleri şu an yapmaktan keyif almıyorsa depresyonun bir numaralı belirtisi diyebiliriz. İkinci olarak da bireyin uyku düzeni eskisine göre daha çok uyuyorsa ya da eskisine göre daha az uyuyorsa bunlar depresyonun belirleyici faktörlerinden biridir. Arkadaşlarla dışarı çıkma gibi herhangi bir sosyal izolasyon şekline bürünmüşse buradan depresyon belirtileri olduğunu görebiliriz” diye konuştu.
DEPRESYON 6 AY İÇERİSİNDE
GEÇMİYORSA DİKKAT!
Depresyonunun verdiği etkileri ve zararları konusunda bireyleri uyaran, Psikolog Uğur Seküçoğlu “Depresyon zamanla düzelebilecek bir rahatsızlıktır. Bu zaman dilimi 6 ay içerisinde kendi kendine geçilebilir fakat 6 ayı geçiyorsa depresyonun daha iyi bir şekilde seyir halinde ilerlemesi için depresyondaki bireylerin ailelerin tavırları çok önemli, bu durumu basite alması depresyon sürecini zedelemesidir. Depresyonun kendi kendine iyileşmesini 6 ay bir süre var ama 6 ay boyunca depresyondaki olan bireyler için çok da keyif verici bir süre değil. Hayatından çalınabilen bir süre oluyor, psikoterapi veya ilaç tedavisi ile çabuk iyileşebilmesi için önerebileceğim faktörlerdir” şeklinde konuştu.