Havaların iyice ısınmaya başlamasıyla, beslenmeye daha fazla özen gösterilmesini tavsiye eden Uzman Diyetisyen Seray Uygun Diken “Sıcakların artmasıyla birlikte vücudumuzda daha fazla su atımı olduğu için ve vücut minerallerini kaybettiği için günde 2.5 - 3 litreye yakın su tüketmemiz gerekmektedir” dedi.

 

Kahve ve çay tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğine de işaret eden Seray Uygun Diken “Özellikle kahvede bulunan kafein daha çok idrar atımına sebep olur ve vücutta su kaybına yol açar. Kahve ve çay vücuttaki su içeriğini azalttığı için mutlaka sınırlandırılmalıdır. Yazın havaların ısınmasıyla şekerli ve asitli içeceklere yönelim oldukça artmaktadır. Bu içecekler yerine sade maden suyu, meyvelerden ve sebzelerden hazırlayacağımız aromalı sular, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Paketli dondurmalar ve dışarda satılan dondurmaların tüketimi azaltılmalı yerine evde sağlıklı malzemelerle yapılan dondurmalar tercih edilmelidir. Örneğin çilek – yoğurt - bal / badem-süt-muz – bal / kavun – bal / muz-süt-fındık-ham kakao-bal kombinasyonlarını blenderize edip dondurarak kendi sağlıklı dondurmalarınızı elde edebilirsiniz” diye konuştu.

Kalp sağlığını korumak için kuruyemiş yiyin! Kalp sağlığını korumak için kuruyemiş yiyin!

 

Paketli gıdalardan, abur cubur ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini ifade eden Diken; “Daha çok sağlıklı atıştırmalıklar tercih etmeliyiz. Sağlıklı ara öğünler yaparak daha fit ve zinde kalabiliriz. Mevsim meyvelerinden karpuz, kavun, yeşil erik, şeftali, kayısı, çilek vs. ve yanında süt, kefir, yoğurt ya da çiğ badem, çiğ fındık, ceviz gibi besinleri ekleyerek daha dengeli ara öğün alternatifleri tercih etmeliyiz. Porsiyon kontrolü sağlamalıyız. Metabolizmayı uyandırmak ve güne zinde devam edebilmek için mutlaka kahvaltı atlanmamalıdır. Trans yağlardan uzak durarak yerine sağlıklı yağ gruplarından avokado, ceviz, çiğ fındık, çiğ badem gibi yağlı tohumlar, keten tohumu, balık, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı vs. öğünlere eklenmelidir. Pişirme yöntemlerinden kızartma yerine daha çok haşlama ve fırınlama yöntemi tercih edilmelidir. Yaz aylarında mevsim sebzeleri daha çok tüketilmelidir ve ana öğünlere mutlaka sebze eklenmelidir. Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Fazla tuz tüketimi vücudun daha fazla su ihtiyaç duymasına neden olur ve vücutta ödem oluşumuna neden olur. Yazın yapacağımız açık hava yürüyüşleri, koşu, yüzme, bisiklete binme vs. daha fit ve sağlıklı olmamız için oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim