İskenderun Belediyesinde çalışan Baba Sabri Çelik ve ev hanımı eşi Sultan Çevik de SMA Tip -1 tanısıyla Yusuf Mert adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. Çok zor bir süreçten geçen, Çevik çifti, meşakkatli ve yüksek meblağlar gerektiren SMA tip-1 hastalığını yenmek için yaklaşık bir yıl önce büyük umutlarla mücadele başlattı. 12 aydır Adana şehir Hastanesi yoğun bakımda enfeksiyon ile mücadele eden SMA hastası Yusuf Mert’i kurtarmak için anne baba, çevresindekiler, duyarlı insanlar adata seferber oldu.
Daha önce bunu başaranların olduğu bu süreci mutlu sonla sonlandırmak isteyenlerin sosyal medyaların her mecrasında mücadele ettiği Yusuf Mert’in tedavisinde kullanılacak olan parayı temin etmeye çalıştı. Hatay Valiliği de Yusuf Mert’in tedavisinde kullanılacak olan paranın toplanabilmesi için banka hesapları, GSM şirketleri aracılığıyla SMS kampanyaları düzenlendi, sokaklarda bağış stantlar kuruldu. Bu kadar geniş alana yayılan kampanyalarda yurt dışında yapılacak olan tedavi maşrığı yaklaşık 2,5 milyon dolarlık paranın ancak %30’u toplana bildi.
…Ve Yusuf Mert tedavi gördüğü Adana Şehri Hastanesi’ndeki yoğun bakım ünitesinde sürdürdüğü yaşam savaşını kaybettiği bildirildi. Aile, Yusuf Mert'i bugün öğle Namazı müteakip İskenderun Azganlık Mahallesi'nde toprağa vereceğini duyurdu.
SMA'dan etkilenen yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu Türkiye'de yılda ortalama 1 milyon 200 bin doğum gerçekleştiği dikkate alındığında SMA ile dünyaya gelen bebek sayısının 130-180 (ortalama 150) arasında olduğu tahmin ediliyor.
Sinir hücrelerini etkileyen, kalıtsal ve ilerleyici bir kas hastalığı olan Spinal Müsküler Atrofi'nin (SMA) Tip 1, 2 ve 3 şeklinde sınıflandırılıyor. SMA'nın en ağır türünü doğumdan itibaren ilk 6 ayda ortaya çıkan ve bebeklerde iki yaşından önce solunum yetmezliğinden ölümlere neden olabilen Tip-1 SMA oluşturuyor.