İskenderun Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Deniz ve Tatlı Su Bilimleri Sempozyumu (MarFresh 2026), 13 ülkeden bilim insanlarını bir araya getirdi. 45’in üzerinde bilimsel sunumun gerçekleştirildiği sempozyumda; deniz ve tatlı su ekosistemleri, iklim değişikliği, çevre kirliliği ve istilacı türler gibi başlıklar da ele alındı.

Sempozyumda sunum yapan Rajshahi Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü’nden Doç. Dr. Shams M. Galib, Bangladeş’te özellikle iç sularda görülen istilacı yabancı türlerin oluşturduğu çevresel sorunları anlattı.

“EKOSİSTEM ÜZERİNDE

YIKICI ETKİLER YARATIYOR”

İstilacı türlerin bir bölümünün başlangıçta su ürünleri yetiştiriciliği ile süs hayvanı ve bitkisi ticareti amacıyla ülkeye getirildiğini belirten Galib, bazı türlerin zaman içerisinde doğal su kaynaklarına yayıldığını söyledi.

Güney Amerika kökenli vantuz ağızlı kedi balığının Bangladeş’te çok sayıda nehri istila ettiğini belirten Galib, bu türlerin yerel balık popülasyonları üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu ifade ederek, “Ülkemizde çeşitli istilacı yabancı türler bulunuyor; bunların bir kısmı doğal sularımıza karıştı ve ekosistem üzerinde yıkıcı etkiler yaratıyor” dedi.

SU SÜMBÜLÜ DE

SORUN OLUYOR

Bangladeş’te yalnızca istilacı balık türlerinin değil, yabancı su bitkilerinin de önemli bir sorun oluşturduğunun altını çizen Doç. Dr. Galib, özellikle su sümbülünün tarım ve balık üretimini olumsuz etkilediğini, deniz ortamında istilacı yabancı türler konusunda da ciddi bir sorun yaşamadıklarını, bu problemin daha çok ülkenin iç sularında görüldüğünü aktardı.

“YÖNETİM STRATEJİLERİ ETKİLİ DEĞİL”

Bangladeş’te istilacı türlerle ilgili bazı kural ve düzenlemelerin bulunduğunu ancak bunların uygulamada yeterince etkili olmadığına vurgu yapan Doç. Dr. Galib, istilacı türlerin kontrol altına alınması ve yerli türlerin korunması için daha güçlü politikalar gerektiğini kaydetti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE

KİRLİLİK ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Akademik çalışmalarının ağırlıklı olarak küresel iklim değişikliğinin ekosistemler üzerindeki etkileri ile insan kaynaklı kirliliğin çevreye etkileri üzerine olduğunu sözlerine ekleyen Galib, kabuklular konusunda da araştırmalar yürüttüğünü, MarFresh 2026’nın farklı ülkelerden bilim insanlarının bir araya gelerek deniz ve tatlı su ekosistemlerine ilişkin güncel sorunları değerlendirmesi açısından önemli bir platform olduğunu dile getirdi.

Yavuz Ailesi’nin Acı Günü
Yavuz Ailesi’nin Acı Günü
İçeriği Görüntüle

62Ccf5Ae 4D89 4579 A573 75D949Beed9A62E112C2 Dbe4 4A45 8Dff 3880F39A2Dae

758Fb2Fd 5118 4F60 8D63 50C08Af7903F