Seçimler yapıldı, itirazlar değerlendirildi ilgili kurumlar süreci bitirdi ve mazbatalar alındı. Bir çok başkan çiçek konusunda hassasiyet gösterdi bu konuda kutlamak gerekiyor açıkçası. Bunun dışında ise konuşulması gereken tek şey ‘çalışmak’.
Geçtiğimiz 10 yıl içinde şehrin için araştırmalar yaparken bir çok genç Hataylı ile tanışma fırsatı buldum. Her birinin şehri için ayrı ayrı talepleri, projeleri ve hayalleri vardı. Çalışmalarım bütün sosyal medya hesaplarımı ve hatta özel hayatımı bile şehrimden ibaret kılarken bütün bunları yapma arzusunu bu her biri alanında saygı ve hürmet hak eden genç dostlardan aldım.
Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf 2021 yılında haberleştirdiğim ve çok kısa bir süre kazı yapılan Roma Zeytinyağı Tesisini saha olarak kullanan çocuklarımıza ait. Bu çocuklarında bir kenti için bir isteği vardı ve onları dinleyen hiç kimse yoktu. Orada gördüğüm şey gençliğe güvenmemiz ve yetki vermemiz gerektiği düşüncemi pekiştirdi. Bizim bu şehirde evvela yapmamız gereken çocukların, gençlerin söz hakkı olduğu bir yönetim anlayışına ikna olmaktır. Yeniden seçilen büyüklerimizden ricam toplantı masalarının, protokollerin halüsinatif havası bizleri zehirlemeden sokaktaki insanlarla -özellikle gençlerle- iletişim halinde kalmalarıdır.
Güncele dönecek olursak, oluşturmaya çalıştığım ‘ortak bir gençlik konsensusu’ bence zamanla meyvesini verecek, özellikle yeni nesil medyacılık anlayışı bunun en güzel kanıtı. Şimdilik bir avuç arkadaşız ama olsun biz kentimiz için hayal kurmaktan korkmuyoruz.
Bu mecra bizleri çok güzel insanlarla ve yetkililerle tanıştırdı. Onlarla hem sohbet ettik hem dostluk kurduk hem de şehrimiz adına projelerimizi anlattık. Ama her seferinde bu projelerimiz ‘bir takım engellerle’ boğuşup durdu. Pandemi, deprem derken bugüne geldik.
Sorunlar belirlenmeden önce bir tarama yaparken, parti fark etmeksizin verilen sözleri inceledim ve görülen o ki hem halk hem seçilmeye talip olan kişiler bir çok sorunu gayet net tespit etmiş çözüm üzerine fikirler üretmiş. Ama ya sözü veren kişi seçilmemiş, ya seçilen kişi ortaya nedense irade koyulamamış nitekim sözler tutulamamış. Yine bir beş yılı şehrimiz heba etmiş olan hizmet bekleyen halka olmuş.
Hatay’ın özellikle sosyal medya ve yeni nesil medyacılık ile uğraşan gençleriyle görüştükten sonra bunları yazdığım için bu yazdıklarıma: ‘Hatay Gençlik Manifestosu’ diyebiliriz. Şimdi bizler ‘artık çalışma vakti’ diyen ve henüz mazbatasın almış başkanlarımıza bazı his ve ricalarımızı iletmek istiyoruz.
1. Hatay gençleri bir bütün olarak hizmet almak istiyor. Son dönemde her iki başkandan duyduğumuz ayrıştırıcı sözler bizi yeni dönemde de aynı şeyleri yaşama konusunda kaygılandırdı
2. Hatay gençleri şehrin 20 yıldır geri kaldığını bu süreçte bütün illerin yatırımlarının bizi geçtiğini ve geride kaldığımızı düşünüyor. Bu sebeple deprem sebebiyle bize bürokraside kıran kırana savunacak başkanlar istiyoruz.
3. Hatay gençleri olarak en büyük sorunu ULAŞIM olarak görmekteyiz. Şehrin hala makro ulaşım planı yok, depremden sonra dolmuş bile yok.
4. Hatay gençleri deprem sonrasında halkın kafa karışıklığı yaşadığını; hak sahipliği, rezerv alan, eşya yardımı gibi konuların sığ kaldığını düşünüyor.
5. Hatay gençleri kentin kültürel miraslarına ne yapılacağı konusunda tanıtım ve organizasyonun oldukça yetersiz olduğunu düşünmekte. Nereye ne yapılacak ? Ne kadar sürecek ?
6. Hatay Gençleri belediyelerin sosyal becerilerinin çok kısıtlı olduğunu, sosyal medya okuryazarlığı konusunda yeniliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Hassa Belediyesi Kırıkhan Belediyesi gibi belediyelerin logosu bile 30 yıllık. Bazı belediyelerin sosyal medyası bile yok.
7. Hatay Gençleri Belediye ve yöneticilerin ulaşılamaz ve halktan kopuk olduğunu düşünüyor. Halkı 50 yaşında başkan yardımcıları ve yöneticilerle yönetilemez olduğunu düşünüyor. BU ŞEHİRDE GENÇLERDE VAR! Yönetimde, basında, kurumlarda her yerde artık GENÇLER yer alsın.
8. Hatay Gençleri kentin doğal yaşamını koruyan ve kollayan Abdullah Öğünç, Emin Yoğurtçuoğlu ve Yelda Güzel gibi bilim insanları önderliğinde kentin doğal yaşamının korunmasını ve milli parklar kazanılmasını istiyor.
9. Hatay Gençleri modern ulaşım yöntemleri istiyor. İskenderun sahiline bir tramvay sistemi neden yapılmasın ? Kentin turizm yükünü çeken Antakya şehir merkezinde müzeler arasında neden raylı sistem olmasın?
Burnumuzun dibinden geçen hızlı tren projesine neden dahil olmayalım. Kahramanmaraş’tan Antakya’ya kadar dümdüz ovada neden hızlı trene entegre olmasın ?
Kentin ilçeleri arasında henüz büyükşehir belediyesine ait bir ulaşım sistemimiz yok. Erzin’den Samandağ’a, Hassa’dan Arsuz’a neden gidilmesin?
10. Hatay Gençleri GERÇEKTEN önem verilen Kent Konseyleri , Gençlik Meclisleri istiyor. Bu oluşumların belirli kimselerin kör tartışmalara boğduğu yürütücüler tarafından görmezden gelinen oluşumlar olmaktan çıkarılması gerekmektedir. Bırakalım şehrin sorunlarına gençler çözüm bulsun.
11. Hatay Gençleri yoksulluk ve garibanlığın kader olmadığını, kentin öz kaynaklarının halka yeteceğini düşünüyor. Samandağ’da portakalı , Hassa’da üzümü sahipsiz görmek istemiyor. (AYRICA PAC MEYDANI PORTAKALI GERİ DÖNSÜN)
12. Hatay Gençleri eşit derecece hizmet veren bir Büyükşehir Belediyesi istiyor. Sürekli görev alanı bahanesiyle kaçan, halkına bir sinek zehrini çok gören kurum ve kişilere yeterince doyduk. Siyasi eğilimi ne olursa olsun her mahalleye her ilçeye eşit hizmet istiyoruz.
13. Hatay Gençleri özellikle kentin misafiri olan üniversite öğrencilerinin güvenliği, konaklaması ve istihdamı konusunda gerçek adımlar bekliyor. Yüzlerce genç bu şehre eğitimi için geliyor bunları kazanmak ve şehrin turizmine sanayisine entegre etmek gücümüze güç katacaktır. Bu konuda kentteki 2 üniversitenin de elinin taşın altına koymasını projeler üretmesini, yerel yönetimin projelerine dahil olmasını istiyor.
14. Hatay Gençleri bütün bir sahil boyunca halkın yüzecek bir avuç yer bulamama sorununun çözülmesini istiyor. Erzin’den Dörtyol’a kadar fabrikaların anladık, bari Denizciler’den Arsuz’a kadar olan alan bizlerin olsun ve halk denize girebilsin istiyor.
15. Hatay Gençleri kentten beslenen milyon dolarlar kazanan fabrikaların yeterince risk almadığını, kente hizmet kattığını, kente eser bağışladığını düşünmüyor. Ülkenin en büyük fabrikaları bizde, kente spor sahaları, gençlik merkezi kazandırsın istiyor.
16. Hatay Gençleri kentin bir çok kurumundaki yöneticilerin Hataylı insanlardan oluşması gerektiğini düşünüyor. En azından kentin dertlerinin tanımlanması ve çözüm üretilmesi noktasında ‘çoğunluğun’ Hataylı olmasını istiyor.
17. Hatay Gençleri bütün bu alanlarda bilim adamlarının, araştırmacıların kullanılmasını. BEN BİLİRİM değil BİR BİLENE SORALIM mantığıyla gerçekleştirilmesini istiyor.
18. ÖZETLE Hatay Gençleri artık yol, kaldırım, çöp konuşmak istemiyor. Hatay Gençleri, MESİRE ALANI, deniz ulaşımı, turizm, karavan park, sosyal tesis, bungalov gençlik merkezleri, çadır alanları, yamaç paraşütü, festivaller konuşmak istiyor.