Kadına yönelik şiddet ve 6284 Sayılı Kanun? 6284 Sayılı Kanun’un sağladığı haklar

Bu yazımızda boşanma davaları ile birlikte veya ayrı şahsımıza nafaka velayet harici en sık sorulan soru olan,artık pek çok kişinin azçok bilgisahibi olduğu kadına yönelik şiddet halinde mevzuat ve yapıpacakları yazmak şart oldu,6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çıkarılmıştır...

 

Ülkemizde her geçen gün şiddet olayları artarken 6284 sayılı kanun tekrar gündeme geldi. Kadın şiddete maruz kaldığında ne yapacağını, hangi haklara sahip olduğunu belirten kanun son günlerin en çok araştılan konularından da biri oldu.

 

6284 SAYILI KANUN -6284 SAYILI KANUN NEDİR?

6284 sayılı Kanun, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor.

 

Kanun'da şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle veya acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanıyor.

 

6284 SAYILI KANUN’UN SAĞLADIĞI HAKLAR

1) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.

 

2) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.(Talep karakol-savcılık,aile mahkemesine talep adilebilir)

 

3) Kadının hayatî tehlikesi bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

 

4) Şiddet uygulayanın, silahlanı kolluğa teslim etmesi, konuttan uzaklaştırılması.

Kanundan yararlanmak için nasıl başvuru yapılacak?

 

Dilekçe  örneğini kullanarak, size en yakın adliyedeki nöbetçi aile mahkemesine yapabilirsiniz.

Dilekçede mutlaka uğradığınız şiddeti tüm ayrıntılarıyla anlatmanız gerekir. Ayrıca bu dilekçeyi, cumhuriyet savcılıklarına, karakola, kaymakamlıklara verebilirsiniz. Ek olarak aile mahkemesine başvurmak doğrudan bir yol olduğu için işlemler daha hızlı ilerleyecektir.

 

Başvuru sonrası size verilen dosya numarasını mutlaka saklayın, başvurudan sonra en geç iki gün içinde karar çıkması gerekir. Tekrar giderek dosya numaranızla başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

Sığınak ve geçici koruma için ise Aile Mahkemesine başvurmanız şart değil. Karakola gidip can güvenliğinizin tehdit altında olduğunu söylemeniz ve bu isteğinizin yazılı hale getirilmesini talep etmeniz yeterli.

 

Şiddet uygulayan kişinin verilen uzaklaştırma kararı sonrası karar ihlal etmesi durumunda bir dilekçe ile savcılığa ya da mahkemeye başvurarak şiddet uygulayanın hangi tarihte, hangi saatte ve ne şekilde kararı ihlal ettiğini mümkünse delillerinizle birlikte bildirmeniz gerekir.

 

Yapılan tüm başvurular ücretsizdir, başvuru yapmak için ikametgâhınızın olduğu yerde olmanız gerekmez. Başvuru yaparken kimlik ve adres bilgilerinizin gizli tutulmasını talep edebilirsiniz.

 

Acil durumlarda 183, 156, ŞÖNİM ya da 155'i arayabilir, kadın örgütlerinden yardım isteyebilirsiniz. Hukuki destek için ise Baro'yu arayabilirsiniz.

 

Herhangi birinin şiddete maruz kaldığını tanık olursanız 6284 sayılı Kanun'a göre, durumu 155'i arayarak şikâyet ya da ihbar edebilirsiniz.

 

İstatistiksel olarak başvurular ve sayı gitgide artmaktadır.Yeni emine bulutlar olmasın için ne yapılabilir.Herkesin her kadının her anlık olayın başına polis dikebilirmisiniz elbette hayır ozaman eğitim şart.Toplumsal mutabakat ve birlik beraberlik.Toplumun özüne ve değerlerine sahip çıkmak,öncelikle insan olmak şart.Ailenin korunması için ve insanların ruhsal gelişimi ve sorunlarıyla ilgilenilmesi şart kanaatindeyiz.