CHP ekonomi politikalarının halka anlatılması ve halkın taleplerinin öğrenilmesi amacıyla oluşturduğu Ekonomi Masası heyeti, Hatay’da iş insanları ile bir araya geldi. Antakya Müze Otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, iktidarın 2023 hedeflerinin hayal olduğunu söyledi.

 

PANDEMİDEN ÖNCEDE SIKINTI YAŞIYORDUK

 

Türkiye’de pandemiden öncede çok büyük sıkıntılar yaşamaya başlamıştık. 2007’te önce biz bir durakladık. Bize benzer ekonomilerin gerisine düştük. 2013’ten sonra patinaj yapmaya başladık. Ondan sonra da 2018’den itibaren de ekonomide çok ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldık. 2013’ten sonra milli gelirimiz 155 milyar dolar düştü. Kişi başına olan gelirimiz 3 bin dolar düştü. Dolar kuru 1 lira 90 kuruştan, 8 lira 98 kuruşa çıktı. Yani 7 lira birden arttı. Enflasyon yüzde 7 iken 2021 yılında yüzde 36 oldu. Şimdi yüzde 50’leri de geçti. İşsizlik yüzde 9’du, yüzde 12 oldu” dedi.

 

HEDEF 2023 DEMİŞLERDİ

 

İktidarın önüne 2023 hedeflerini koyduğunu ve 2023 rakamlarını da açıkladığını belirten Öztrak, “Milli gelir 2 trilyon dolar olacak demişlerdi. Şimdi diyorlar ki ancak 925 milyar dolar olacak. Kişi başına gelir 25 bin dolar olacak diyorlardı, şimdi 10 bin dolar olacak diyorlar. İhracatımızın 2023 yılında 500 milyar dolar olacağını söylüyorlardı, şimdi 242 milyar dolarda kalacak diyorlar. İşsizliği yüzde 5 düşüreceğiz demişti, şimdi diyorlar ki hayır düşüremeyeceğiz yüzde 11,4 olacak. Dolayısı ile İktiranı 2023 hedefleri hayal oldu.”

 

BÜYÜME MODELİMİZ TIKANDI

 

“Peki bütün bunlar neden oldu. Bunun en büyük nedeni büyüme modelimizin tıkanması. Büyüme modelimiz sıcak parayla ekonomiyi şişirmekti. Bu model belki bir miktar doğruydu. Çünkü Türkiye’den tasarruflar kaçmıştı. O güçlü ekonomiye geçiş hedeflerinden bir tanesi Türkiye’ye dışarıdaki tasarrufları yeniden çekmekti. Ama bunu böyle götürmek mümkün değildi. Geçişi tamamladıktan sonra güçlü ekonomiyi işleteceksiniz. Bu yapılmadı. Dünya’da da bol miktarda para vardı, bunu biz kullanalım gerekli hiçbir adımı atmayalım dendi. Üretime ağırlık vermeyen ekonomiyi sıcak parayla şişiren model iflas etti.”

SALGININ EKONOMİK KISMI ÇOK KÖTÜ YÖNETİLDİ

 

“Buda tabi ki devlette ciddi bir yönetim krizine neden oldu. 2014’te bu iş başladı, ben alışılmış bir cumhurbaşkanı olmayacağım dendi, ondan sonra da zaten hiçbir şey alıştığımız gibi gitmedi. 2018’den sonra da her şey tepetaklak oldu. 2020’de bu krizlerin üzerine birde salgın geldi. Salgınında ekonomik kısmı çok kötü yönetildi. Bütün ülkeler vatandaşlarına destek çıkarken biz borç verdik. Şimdi özellikle esnaf kesimi ciddi bir borç ödeme sıkıntısı içerisine girdi. Bütün bunlar birleşti, ekonomide burhanlar oluşturdu, yetmedi bizi dışarıdan gelecek etkilere karşı son derece savunmasız bıraktı” dedi.

 

Keşanlı Uysal'a AK Parti Genel Merkezi'nde görev Keşanlı Uysal'a AK Parti Genel Merkezi'nde görev

MERKEZ BANKASININ KASASI BOŞALTILDI

 

Ekonomi de istikrarın devam ettiğini göstermek için Merkez Bankası’nın kasasının boşaltıldığını belirten Öztrak, “128 milyar dolar buhar oldu. 2018’in başından bugüne kadar 3 tane hazine ve maliye bakanı, 4 tane merkez bankası başkanı ve 5 tane TÜİK Başkanı değişti. İstikrar diye bir şey kalmadı. En son yapılan değişiklikten sonra yeniden gündeme geldi bu enflasyon ve faiz meselesi. Türkiye’de faizler arttı. Döviz kuru karşısında Türk Lirası kül oldu. Enflasyon rakamları rekor kırdı. Kötü yönetilen Türkiye’nin riskleri arttı.” dedi.

 

REÇETEMİZ HAZIR

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, iktidara geldiklerinde ekonomiyi düzeltmek için reçetelerinin hazır olduğunu belirterek, “Yeni kurumlar, yeni kurallar ve yeni kadrolarla ekonomiyi düzelteceğiz. Yeni kurallar getirerek Tek kişilik rejimden güçlendirilmiş parlamenter demokrasiye geçeceğiz. Ülkemizde kural değil kural olacak. Bu rejimin yıprattığı kurumları güçlendireceğiz. Yeni kurumlar kuracağız. Kurumları liyakatle ayağa kaldıracağız. İktidar metal yorgunu olduğunu söylüyor. Metal yorgunu, güven vermeyen liyakatsiz kadroları değiştireceğiz. Liyakatli, bilgili, tecrübeli kadrolarla dört sütunlu sürdürülebilir kalkınma stratejimizi hayata geçireceğiz.”

 

TÜRKİYE’Yİ ZENGİNLEŞTİRECEĞİZ

 

“Ekonomiyi üretim odaklı rekabetçi ver yaklaşımla etkinliği ve verimliliği arttırarak Türkiye’yi zenginleştireceğiz. Eğitim politikalarını yeniden şekillendireceğiz. Çağın gereklerine ve ihtiyaçlara göre istişare ederek eğitim politikalarımızı şekillendireceğiz. Kamu ve özel arasında yeni bir diyalog kuracağız. Katılımcı, etkili ve stratejik bir planlamayla, ülkenin alt yapısını kalkınmanın önünde darboğaz oluşturmaması amacıyla güçlendireceğiz. Kapsayıcı ve sürdürülebilir, sanayileşme desteklenecek.”

 

ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ GETİRECEĞİZ

 

“Herkesin erişebileceği, temiz, güvenilir, sürdürülebilir ve çağdaş enerji alt yapısını kuracağız. Gıda güvenliğine ve iyi beslenmeyi sağlayacak sürdürülebilir tarımı destekleyeceğiz. Ekonomik ve Sosyal Konseyi kurarak ekonomide ki aktörlerle ve sosyal taraflarla istişare edeceğiz. Ulusal Vergi Konsey’ini kurarak adil bir vergi sistemi getireceğiz. Stratejik Planlama Teşkilatını kurarak ihracat odaklı, katma değeri yüksek üretim, refahın adil paylaşılmasını da gözetecek, akılcı bir planlama ve teşvik politikasını hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

Toplantıda Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir, Suzan Şahin ve CHP Hatay İl Başkanı H.Ramiz Parlar birer selamlama konuşması yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Ekonomi Masası heyeti Hataylı iş insanları ile basına kapalı olan bölümde konuştu ve sorunlarını dinledi.

 

 

Editör: TE Bilisim