İskenderun.org ekibi, depremin ilk günlerinden itibaren yurdun dört bir yanından çok sayıda gönüllünün mücadelesiyle bugünlere gelen, Hatay’ın 8 ilçesine yemek ulaştıran İskenderun Gönül Mutfağına girdi.
Gönüllü güzel insanların, depremzedeler için verdiği mücadeleyi yerinde görüntüleyen haber merkezinin mikrofonlarına konuşan İskenderun Gönül Mutfağı kurucu koordinatörü Kadir Sancar herkesi gönüllü olarak bu harekete destek vermeye davet etti.
Koordinatörü Kadir Sancar, depremden etkilenen Hatay için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kendilerine Muhyiddin İbni Arabi KYK erkek öğrenci yurdunu tahsis ettiğini belirterek, Gastronomi şefi Ebru Baybara Demir önlüğünde İskenderun Gönül Mutfağında gönüllü vatandaşlarla birlikte çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
9 Şubat İskenderun Muhyiddin İbni Arabi KYK erkek öğrenci yurduna geldiklerini hatırlatan Koordinatör Kadir Sancar “Buraya gelmeden önce Kahramanmaraş ve Osmaniye’deydik. İskenderun Gönül Mutfağı; 1500 kişilik bir yurda hizmet edecek bir mutfaktı. Biz zaman içerisinde mutfağın kapasitesini artırarak buradaki ihtiyaçlara karşılık gelecek şekilde şuanda 70 bin kapasiteli bir mutfak haline çevirdik” dedi.
Yaklaşık 3 aydır buradan; İskenderun ile birlikte 8 farklı ilçeye, her gün 50 bin civarında kişi başına yemek gönderildiğini aktaran Koordinatör Kadir Sancar “Bunun haricin ilkokul ve anaokulu da açıldı. Gün itibari ile 12 bin çocuğumuza kahvaltılık sağlıyoruz. Biz bu dönem içerisinde ilk günler çok daha farklı günlerdi. 3 ay geçmesine rağmen hala sahada birçok ihtiyaç var. Hala sıcak yemeğinin gıda temininin özellikle havaların da ısınmasıyla daha büyük sorunlar olduğunu da görüyoruz. Bir de şehirde ve ilçelerde daha öncesinde gönüllü olarak hayırsever gönüllü mutfaklar depremin ilk günlerinde daha çok sayıdaydı. Tabi bunlar zamanla kapandı. Bu kapanmaların neticesinde talep biraz daha artmış oldu. Bizim de sayımız gün geçtikçe artarak devam etti. Şuan 70 bin kapasiteli bir mutfağız” diye konuştu.
İskenderun Gönül Mutfağının her zaman 80-85 kazan döngüsü olduğuna dikkat çeken Koordinatör Kadir Sancar “Sıcak yemek soğuk meze havaların ısınmasında dolayı çorba yerine soğuk meze ya da aş gibi mevsimsel olarak da geçiş yaptık. Mutfakta birçok ürün topraktan tabağa kooperatife vatandaşların hayırseverlerin sağladığı desteklerle alınıyor. Vatandaşlarımızın insanların oradan satın alındığı ürünler burada mutfakta deprem bölegelesinde aş evlerinde kullanım şeklinde değerlendiriliyor” şeklinde konuştu.
BUGÜNE KADAR 2500 GÖNÜLLÜ ÇALIŞTI
İskenderun Gönül Mutfağına bugüne kadar 2500 gönüllünün geldiğine de değinen Koordinatör Kadir Sancar şöyle devam etti: “Türkiye’nin her yerinden gönüllü geldi ve hala gelmeye devam ediyor. Ramazan ayında maksimum sayıya çıkmıştık, 350 gönüllümüz vardı. Şu sıralar 150 gönüllümüz var. Türkiye’den ve dünyanın farklı noktalarından gelen gönüllülerimiz var. Bu müthiş bir şey burada yapılan her şey birlikteliği sayesinde yapılıyor. Burada kimsenin parayla yapmayacağı şeyleri hepimiz gönüllü olarak yapıyoruz. Birliktelik farklı bir dayanışma var burada, herkese umut veriyor açıkçası. Neye hizmet ettiğimizi ve ne için burada olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Hala sahada ve insanlarımızın vatandaşlarımızın depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gördüğümüzde de burada olmamızın anlamını daha iyi kavrıyoruz.”
SEÇİM NEDENİYLE BİR-İKİ GÜN BURADAKİ
GÖNÜLLÜ DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR…
Buraya ilk geldiklerinde ne kadar süre kalacaklarını planlayarak gelemediklerini ifade eden Koordinatör Kadir Sancar “Hatay’da ihtiyaçlarını gördüğümüzde kalmamız gerektiğine inandık. Burada hala yapılacak çok şey olduğunu farkındayız. İskenderunlu Hataylı kardeşlerimize şuan seçim dönemi ve burada olan birçok gönüllü arkadaşımız, seçim için vatandaşlık görevlerini yerine getirmek üzere şehirlerine dönecekler. Oysa burada gönüllü ihtiyaçlarımız daha çok ortaya çıkıyor. Hatay’da İskenderun’da olan kardeşlerimizin bu bölgede destek verebilecek kişilerin, destek vermeye gönüllü mutfağına çağırıyoruz. Yani bu bir iki günlük destekte olabilir, akşam iş çıkışlarında da gelip bize destek verebilir. Burada profesyonel aşçılık tecrübeye gerek yok herkes bir işin ucundan tutabilir destek verebilir. Bize burada destek veren 40 yakın Hataylı İskenderunlu kardeşlerimizde var. Önümüzdeki günlerde sizlere daha çok ihtiyacımız var” şeklinde sözlerini tamamladı.