YENİ NESİL BAĞIMLILIK: SOSYAL MEDYA!
Bağımlılık kısa ve basit anlatımıyla, bireyin herhangi bir şeye karşı duyduğu aşırı istek ve vazgeçilmezlik durumudur. Eski zamanlara baktığımızda bağımlılık dendiğinde akla önce, tütün, alkol, uyuşturucu ve kumar gelirdi. Şimdi ise, teknoloji bağımlılığı=sosyal medya bağımlılığı! geliyor.
Sosyal medya hayatımızın her yerine yayılan bir tehlike. Gittiğimiz her yerde yanımızda. Yıllardır görmediğimiz kişilerle iletişimi koparmıyoruz, hatta görüşmeyip merak ettiğimiz kim varsa neler yaptıklarını takip edebiliyoruz. Bu iletişim ağını elbette sosyal medyaya borçluyuz!
YAŞADIĞIMIZ AN’DAN KEYİF ALABİLİYOR MUYUZ? KENDİMİZE Mİ YABANCILAŞIYORUZ?
Uzaklarda olup biten her şey yüklerimizin hafiflemesini ve zamanın daha hızlı geçmesini sağlıyor. Aldığımız beğenilerle rahatlıyoruz. Gerçekte sosyal medyada ifade ettiğimiz kadar rahatça söyleyemeyeceğimiz şeyleri, bu sayede açık ve sınırsızca yazabiliyoruz.
Onaylanmak hoşumuza gidiyor ve hatta onaylanmayı bekleyerek bu duruma bağımlı hale geliyoruz.
Kim nerede neler yapıyor? Mutlu mu? İstediklerini yapıyor mu? Tatilde mi? Adeta mutlu resim yarışmasındaymışız gibi diğerleriyle güler yüzlü, romantik, çok gezdiğimizi ortaya koyduğumuz resimleri her anımızda paylaşıyoruz. Resimdeki görünenler ile gerçekteki bir olmayınca gitgide kendimize yabancılaşmaya başlıyoruz.
Yemek yerken, sohbetin durgunlaştığı anlarda ilk iş olarak elimize telefonları alıyoruz. Yaşadığımız andan keyif alma hakkımızı sosyal medyaya teslim etmiş olmuyor muyuz?
NARSİZM
Narsist kişiler, dış dünyada olanlara bakmadan kendine odaklanır, kendine tapma düzeyinde sevgiyi içerir, ilgiyi, odağı hep kendine ister ve kendini en üst düzeyde görürler.
Sosyal medyada daha çok görülmek, duyulmak beğenilmek istiyoruz. Çünkü egomuz okşanıyor. ‘’Ne kadar çok beğenilir, takip edilirsem o kadar iyiyim’’ diye geçiyor içimizden. Bu aslında bize narsizmin ayak sesleridir!
Narsist kişilik özelliği gösterenlerin ve kendi değerini düşük algılayanların, sosyal medyada geçirdikleri zamanın daha çok olduğu ifade edilebilir.
(Narsist kişilik bozukluğu hakkında detaylı paylaşımı diğer yazımda paylaşacağım.)
Birbirimizi anlamadığımız sadece kendimize odaklanabildiğimiz bir sosyal medya bizi nereye sürüklüyor?!