Boşanmanın Çocuklarda Yarattığı Etkiler Nelerdir?
Aynı yastığa baş koymak için çıktığımız bu yolda; bazen erken dönemde eşlerin birbirleriyle anlaşamaması, sonucu bazen de evliliğin çok uzun sürdüğü zamanlarda, ayrılık kararları alınır. Ve eşler boşanır. Bu yol arkadaşlığı birlikte ve çocuklu bir süreci öngörmüştür; ama bir şeyler kötü gitmiş ya da kötü gitmese bile sürdürmek istememiştir çiftler evliliği! Yürütülmesi en zor kurumlardan birisidir; evlilik! Ve çocuklar da varsa! Daha da zordur!
Eşler kimi zaman; birbirlerini tanımadan ya görücü usulü ya da bu süreçte çok fazla kendileri ortaya koymadıkları için evlilik kurumunu yönetememiştir.
İstisnai olarak, taciz, dayak, psikolojik problemler yoksa çocuklar bu süreçte çok yıpranırlar.
Özellikle kalıcı hatıraların olduğu dönemde...
Bu dönem!
Yeni iletişimin sihirli dili, dürüstlük, güven koşulsuz sevgi ve sınırlı davranışlar çocukları bu olumsuzluklardan koruyacaktır. Çocuklar sadece çocuk değillerdir; Geleceğin oğulları ve kızlarıdırlar sizlerin bıraktığı izler onun hayatını kökünden etkileyecektir. O zaman biz anne babalar boşanma sürecini bile doğru yönetmeliyiz! Unutmayın sizlerin tamire daha kolaydır ama çocuklar için zordur... Çocuklukta bırakılan olumsuz izler kalıcı ve kırıcıdır!
Peki, sevgili anne babalar süreç nasıl yönetilir!
Birkaç naçizane tavsiye…Bu durumu çocuklara; kendi duygularını tam olarak birbirinize aktardıktan sonra ve bir sonuca vardıktan sonra; onun da bir birey olduğunu unutmadan net samimi kısa cümlelerle anlatın!
Bu anlatıda birbirini suçlamak yerine nasıl bir çözüm bulunduğunuzu bu durumda onun hiç ilgisi olmadığını; bunun sorumluluğunu anne-baba olarak iki kişiye ait olduğu ile ilgili açıklama yapılır (onun anlayacağı yaşsa 4-5 yaş ve sonrası)
Ve mutlaka onun bunu anlaması için bir süre beklenir, Çok kelime ile boğmak onun konuyu net anlamasını önleyecektir! Örnek seni çok seviyoruz bak bir şey olmayacak korkma vb. Söyleyeceğiniz her şey söyleyen ebeveynin düşüncesi olmalıdır. “Ben böyle düşünüyorum ve hissediyorum” çocuklara dürüst ve yalın olarak yaptığımız açıklamalar onun kocaman bir soru balonunu söndürür ve rahatlatır!
Tabii ki üzülüp, ağlayıp size küsüp olumsuz zamanlar yaşayacaktır; bunları yaşaması onun sıkıntılarını azaltacaktır. Yok sayarsanız bu durum her şey normalleştirirseniz o zaman çocuğunuza zarar verirsiniz!..
İleride o da bu kadar önemli bir olay olduğunda önemsizleştirip sizinle paylaşmayacaktır! Evet, ne zor aslında; yazarken bile duyguları yönetmek bana bile zor geldi!
Ama pek çok danışanımla konuştuğumuzda onlara bu konuda yaptığınız danışmanlıklarda çocuklar daha az tahribatla geleceğe yürüdüler.
Zaman içinde iki farklı evi olduğunu anne-babasının birlikte yaşamasa bile onun için alınan kararlarda iş birliği içinde olduğunu görüp rahatlamışlardır!
Koşulsuz sevgi ve şefkat zaman içinde çocuğunuzda bu olumsuz duruma karşı güçlenmesini sağlar! Biz yetişkinler çocuklarımızı evliliğimizin güvencesini saydığımız gün çocuklarımızın duygularımızı anlamakta kum torbaları olmadığını kabul ettiğimizde her şey kendiliğinden çözülecektir.
Temennimiz kurulan güzel yuvaların bir ömür sürmesi dileğiyle
Sevgi ve Saygı ile Kalın